75 min. | Ilość porcji: 3
250 g pasztetu z papryką Profi
150 g kaszy perłowej
1 średnia cukinia
1 marchewka
100 g siekanego jarmużu lub szpinaku
Natka pietruszki
1 jajko
Opcjonalnie 150 g bułki tartej
Olej do smażenia
Sól, pieprz, słodka papryka
Oliwa do skropienia
Sos:1 czerwona papryka
300 ml przecieru z pomidorów
½ cebuli
1 łyżka sosu sojowego
szczypta papryki wędzonej
2 łyżki miodu
1 łyżka octu winnego
50 ml oliwy
Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ugotowaną kaszę wystudzić. W naczyniu połączyć pasztet z papryką Profi, drobno tarte warzywa, posiekany szpinak, kaszę, natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku i schłodzić. Z zimnej masy uformować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego, skropić oliwą i piec w piekarniku w 200° C przez około 20 minut.
Sos: w rondelku z rozgrzaną oliwą zeszklić tartą cebulę i po chwili dodać pokrojoną drobno paprykę, przecier pomidorowy oraz resztę składników. Całość dusić przez ok 12 minut a następnie zmiksować. Klopsiki polać przygotowanym sosem.
Smacznego!