2 h. | Ilość porcji: 5
Składniki ciasta:
500 g mąki pszennej
240 ml mleka
2 żółtka
80 g cukru
25 g świeżych drożdży
40 g roztopionego masła
Sól, pieprz do smaku
Nadzienie:
2 opakowania 130g pasztetu z gęsią Profi
2 marchewki
250g pieczarek
150g kurek
1 drobno posiekana cebula
20 g natki pietruszki
4 siekane ząbki czosnku
Sól, pieprz
jajko do posmarowania ciasta
Ciasto:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką. Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy ciasto w cienki prostokąt.
Nadzienie:
Marchew obrać, grzyby oczyścić. Grzyby pokroić w grubsze cząstki, marchew podzielić na ćwiartki wzdłuż. Na patelni z odrobiną oleju zrumienić drobno pokrojoną cebulę, czosnek dodać warzywa i na koniec połączyć z siekaną natką pietruszki. Całość wystudzić.
Ciasto rozciągnąć na kształt prostokąta wielkości 3 razy większej od rozmiaru foremki keksówki, w której będziemy piec ciasto. Na ¾ powierzchni ciasta- (krawędzie pozostawić wolne) - rozłożyć marchew, grzyby i łyżką miejscowo umieścić pasztet z gęsią Profi. Całość zwinąć w roladę i umieścić w foremce wyłożonej pergaminem. Na koniec posmarować ciasto rozmąconym jajkiem, można posypać mieszanką ziaren słonecznika, dyni. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 25 minut, następnie piec w 185° C przez około 45 minut. Ciasto smakuje wybornie zarówno na ciepło jak i zimno.
Smacznego!