35 min. | Ilość porcji: 3
1250g pasztetu z indyka Profi
150g suszonych moreli
150g suszonej żurawiny
2 łyżki białej gorczycy - opcjonalnie
3-4 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz do smaku
1 długa bagietka paryska
Masło lub olej do obsmażenia
Morele pokroić na dość drobne cząstki, zalać niewielką ilością wrzącej wody i zostawić na kilka minut. Następnie wrzucić wraz z połową wody do rondelka razem z żurawiną, dodać miód, ocet winny i oliwę. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć moc, aby zredukować płyn. Odstawić do wystudzenia. Kilka owoców można odłożyć do dekoracji grzanek. Do pozostałej ilości dodać pasztet z indyka Profi i zamieszać do połączenia się składników. Bagietkę pokroić w kromki grubości ok 2cm. Kromki delikatnie posmarować masłem lub skropić olejem i usmażyć na rozgrzanej patelni na złoto z obu stron. Upieczone, chrupiące grzanki posmarować przygotowaną pastą i udekorować pozostałymi owocami.
Smacznego!