45 min. | Ilość porcji: 3

Mini paszteciki z ciasta francuskiego z serem ricotta i suszonymi pomidorami

Składniki

130g pasztetu firmowego Profi
50 g pomidorów suszonych z zalewy
100 g serka ricotta
Sól, pieprz, płatki chilli do smaku
1 płat ciasta francuskiego
1 rozmącone jajo do posmarowania ciasta

Sos:
1 mała puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 mała papryczka chilli – dla uzyskania ostrego smaku
Sól, miód, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

W naczyniu połączyć pasztet firmowy Profi z drobno posiekanym pomidorami suszonymi, serkiem ricotta i doprawić do smaku. Powstałą masę schłodzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 elementów podobnej wielkości. Każde wypełnić 1 łyżką nadzienia i każdy z rogów zwinąć do środka ciasta. Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i umieścić na tacy z pergaminem. Paszteciki piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C  przez 25 minut. Przygotować sos, pomidory zmiksować na gładko i połączyć z przyprawami doprawiając wg własnych preferencji.

Smacznego!

Używamy plików Cookies w celach właściwej optymalizacji działania strony internetowej, Dowiedz się więcej

Rozumiem