45 min. | Ilość porcji: 3
130g pasztetu firmowego Profi
50 g pomidorów suszonych z zalewy
100 g serka ricotta
Sól, pieprz, płatki chilli do smaku
1 płat ciasta francuskiego
1 rozmącone jajo do posmarowania ciasta
Sos:
1 mała puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
1 mała papryczka chilli – dla uzyskania ostrego smaku
Sól, miód, pieprz do smaku
W naczyniu połączyć pasztet firmowy Profi z drobno posiekanym pomidorami suszonymi, serkiem ricotta i doprawić do smaku. Powstałą masę schłodzić. Ciasto francuskie podzielić na 8 elementów podobnej wielkości. Każde wypełnić 1 łyżką nadzienia i każdy z rogów zwinąć do środka ciasta. Tak przygotowane posmarować rozmąconym jajkiem i umieścić na tacy z pergaminem. Paszteciki piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C przez 25 minut. Przygotować sos, pomidory zmiksować na gładko i połączyć z przyprawami doprawiając wg własnych preferencji.
Smacznego!