50 min. | Ilość porcji: 2
131 g pasztetu z pieczarkami Profi
Ok 300g ugotowanych ziemniaków
½ cebuli
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Olej do smażenia
Do panierki:
1 jajko
200g bułki tartej
Sos: 4 korniszony
1 łyżka siekanego koperku
Ok 100 g marynowanych pieczarek
2 łyżki gęstego jogurtu
2 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
W misce połączyć ugotowane, gniecione ziemniaki, drobno tartą cebulę, pasztet z pieczarkami. Do masy dodać jajko i bułkę tartą. Składniki połączyć tak, aby powstała plastyczna masa, można doprawić do smaku. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor ok 6 minut. Przygotować sos. Korniszony i pieczarki drobno posiekać w kostkę. Składniki połączyć w misce z jogurtem, majonezem, siekanym koperkiem i doprawić do smaku. Zamiast koperku do sosu można użyć szczypiorku.
Smacznego!