40 min. | Ilość porcji: 2

Kruche pieczone pierożki z nadzieniem pieczarkowym z nutą koperku

Składniki

131 g pasztetu z czosnkiem Profi
150 g pieczarek
½ cebuli
1 łyżka sosu sojowego
20 g koperku
Sól, pieprz do smaku
1 płat ciasta kruchego
1 jajo – rozmącone do posmarowania pierogów
Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni z odrobiną oleju podsmażyć cebulę z pieczarkami ok 7 minut. Doprawić podczas smażenia sosem sojowym, dodać koperek i wystudzić. Lekko przestudzoną masę połączyć z pasztetem i doprawić do smaku. Całość dobrze schłodzić.Z ciasta kruchego wyciąć krążki średnicy ok 10 cm. Nadziewać i formować jak klasyczne pierogi, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec w piekarniku rozgrzanym do 190° C na 24 minuty.

Pierożki można podawać z dowolnym ulubionym sosem.
Smacznego!

Używamy plików Cookies w celach właściwej optymalizacji działania strony internetowej, Dowiedz się więcej

Rozumiem